NFP Vlaanderen

10 Mythes over Sensiplan

Graag willen we hier tien hardnekkige mythes over Sensiplan uit de wereld helpen.

Als je aan een auto denkt, denk je dan ook aan een Ford T uit 1920? Wel, de ritme- of kalendermethodes, vaak ook PO (of periodieke onthouding) genoemd is de eerste bruikbare geboorteregelingsmethode die echt een verschil uitmaakte.
Maar net als de hedendaagse auto’s sneller, comfortabeler en betrouwbaarder rijden dan de allereerste seriewagen (Ford T dus), zo is Sensiplan ook veel nauwkeuriger en betrouwbaarder dan de kalendermethode (uit diezelfde periode).

In de jaren 1920 werden de eerste wetenschappelijk verantwoorde natuurlijke methodes uitgedacht (ondermeer door de Nederlandse dr. Smulders), maar het is pas in de jaren 1960 dat de eerste symptothermale methode van dr. Rötzer het licht zag. De eerste symptothermale methodes, maar ook andere varianten werden samengebracht onder de noemer 'NFP'. Intussen is ook aandacht besteed aan de didactiek van de symptothermale methode, het aanleren van de methode zelf, waardoor we nu beschikken over een zeer betrouwbare methode, die in de dagelijkse praktijk niet moet onderdoen voor de meest betrouwbare kunstmatige methodes. Om die verwarring uit de wereld te helpen, werd in 2011 beslist om deze specifieke methode als product te registreren onder de naam Sensiplan. Hoewel Sensiplan dus ook een vorm van periodieke onthouding veronderstelt, is ze echt niet meer te vergelijken met de intussen oeroude kalender- of temperatuurmethode.