Wil je je kans op een spontane zwanger-
schap verhogen, dan kan (lees meer...)
Wil je (nog) niet zwanger worden, dan heb je met NFP een uiterst (lees meer...)
Vragen die je je als arts zou kunnen stellen i.v.m. het al dan niet (lees meer...)
NFP betekent "natural family planning" of "natuurlijke geboorteregeling" en wordt voortaan onder de merknaam sensiplan® aangeboden. Sensiplan is een methode, waarbij je als vrouw bepaalde lichaamstekens waarneemt, die je helpen je vruchtbare en onvruchtbare dagen te bepalen. Ook de Vlaamse gynaecologen (VVOG) raden sensiplan® aan als alternatief voor hormonale contraceptie.
Drie signalen zijn van doorslaggevende betekenis. De veranderingen van: lichaamstemperatuur, (cervix)slijm en baarmoederhals. Als je die kan interpreteren, weet je wanneer je zwanger kunt worden en wanneer niet.
Sensiplan is ook een relatiemethode. Je kunt met je partner overeen komen om al een kind te verwekken of net niet. Als je de regels volgt, is Sensiplan even betrouwbaar als de pil. In ieder geval heeft Sensiplan geen bijwerkingen.
Als je je als koppel aan de regels houdt, is Sensiplan even zeker als de pil. Je kunt deze methode ook gebruiken als je net wél zwanger wilt worden. Dan verhoog je meteen ook je kans op zwangerschap, omdat je de meest vruchtbare dagen kent.
Het idee dat er in de cyclus van de vrouw vruchtbare en onvruchtbare dagen zijn, is al heel oud. Toch is het pas deze eeuw dat de kennis hierrond merkbaar toenam en tot bredere lagen van de bevolking doordrong.
Wil je weten wat anderen over Sensiplan denken?
Je kan gebruik maken van onderstaande zoekbox om in onze website te zoeken naar een bepaald onderwerp.