NFP Vlaanderen

Kinderwens

 

Duurt de verhoogde temperatuurfase langer dan 18 dagen (vanaf de eerste hogere meting geteld) en is nog geen bloeding opgetreden, dan ben je hoogstwaarschijnlijk zwanger.

Wanneer je over een temperatuurcurve beschikt, kun je de vermoedelijke bevallingsdatum nauwkeuriger bepalen dan op basis van de menstruatie. De bevallingsdatum wordt volgens de volgende regel berekend:
Vanaf de eerste hogere meting trek je 7 dagen af. Dan 3 maanden. Dan tel je er een jaar bij.

Ongeveer 60% van de koppels zijn binnen de eerste zes maanden zwanger. Als het niet "onmiddellijk" lukt, hoeft dat niet alarmerend te zijn. Als je een jaar regelmatig gemeenschap hebt en niet zwanger wordt, ga je best naar een arts. Meestal vindt die een oorzaak en kan die worden verholpen.

Maar veel vrouwen worden niet zwanger, omdat ze hun cyclus niet kennen. Daarom is Sensiplan leren kennen met een erkende NFP-consulent heel zinvol.

De kans op zwangerschap is het grootste op de dagen met slijm van de beste kwaliteit en op de dagen onmiddellijk erna tot en met de dag van de eerste hogere meting. Ook door de zelfwaarneming van de baarmoedermond kun je de heel vruchtbare dagen vinden. De mogelijkheid om zwanger te worden is het grootste, wanneer de baarmoedermond hoog ligt, wijd open en zacht is. Wanneer je ook nog ovulatiepijn of een tussenbloeding vaststelt, is dit een bijkomend teken voor de heel vruchtbare periode.

Uiteindelijk bedraagt de gemeenschappelijke vruchtbare periode van een koppel binnen een cyclus slechts vijf dagen.

Het fertiele venster zijn de dagen waarop de kans op bevruchting het grootste zijn. Gemiddeld is dit een vijftal dagen, maar bij minder fertiele koppels kan dat misschien maar één dag zijn.

Volgens een Australische studie blijkt dat van 282 vrouwen die een fertiliteitscentrum bezochten 68% meenden dat ze – na lectuur van boeken, opzoekwerk op internet enz. – het fertiele venster kenden. Maar minder dan 13% konden het fertiele venster effectief aanduiden. (Hampton et al. (2012) Journal of Advanced Nursing)

Met Sensiplan kun je in elke cyclus met quasi 100% zekerheid dat fertiele venster herkennen, wat ook verklaart waarom koppels met Sensiplan sneller spontaan zwanger worden. Binnen het jaar is immers 98% van de vrouwen die zwanger kunnen worden ook effectief zwanger. De andere 2% vrouwen hebben meer tijd nodig. (Gnoth et al. (2003) Human Reproduction)

Uit dezelfde studie blijkt dat slechts 10% van de koppels effectief vruchtbaarheidsproblemen hebben, die gedeeltelijk met moderne technologieën alsnog verholpen kunnen worden, al blijft jammer genoeg een aantal koppels definitief onvruchtbaar.

Maar omdat de meeste mensen hun fertiele venster niet kennen, kan Sensiplan  dankzij het aanleren van het fertiele venster zelfs na drie jaar wachten nog behoorlijke resultaten opleveren. (Gnoth et al. (2011) Human Reproduction)