NFP Vlaanderen

Nieuwe Technologieën

 

Temperatuurcomputers geven de basale lichaamstemperatuur aan en interpreteren de metingen. De meettijd wordt tot minder dan één minuut ingekort. Een licht- of geluidssignaal geeft de vruchtbare en onvruchtbare periode aan. De toestellen verschillen van elkaar door ondermeer de aard van temperatuurinterpretatie, evenals door technische details zoals opslagcapaciteit en display.

Ladycomp, Cyclotest 2 plus, Bioself en Mini-Sophia geven de vruchtbare periode betrouwbaar aan (onderzoek aan de universiteit van Düsseldorf), maar ze geven wel een veel te lange mogelijk vruchtbare periode aan. Voor geen enkel van deze toestellen bestaat een degelijke prospectieve betrouwbaarheidsstudie.

De laatste jaren heeft de industrie intensief naar teststrips gezocht, die tijdig vóór de eisprong het rijpen van het eiblaasje (follikel) en de te verwachten eisprong aangeven.
De enige 'teststripcomputer' die momenteel op de markt is en voor anticonceptie geschikt blijkt te zijn, is Persona. De computer interpreteert de teststrip voor de LH- en oestradiolmeting volgens de vruchtbare en onvruchtbare periode. Persona is in Engeland ontwikkeld en sinds de herfst van 1997 in Duitsland en Engeland beschikbaar. In Nederland werd Persona pas in 1999 geïntroduceerd maar in België helemaal niet. De zekerheid wordt door de fabrikant op 94% aangegeven. Dit betekent dat een vrouw die zeker een zwangerschap wil vermijden dit toestel best niet gebruikt.


De Programma's SFP (1.006) en Zykla (1.03) zijn gebaseerd op de oorspronkelijke regels van de Arbeitsgruppe NFP (sympto-thermale methode). Prospectieve studies bij de gebruikszekerheid moeten nog worden uitgevoerd. Hetzelfde geldt voor het gsm-programma dat de Zwitserse firma sympto in 2006 heeft ontwikkeld.

Er bestaat nog een hele reeks andere toestellen. Onder deze toestellen vindt men de PG 53 Fertilitytester, de PC 2000 en de CUE-Fertility-Monitor. Het gaat hier om zakmicroskoopjes met een klein vergrootlglas, soms met een lichtbron. Er wordt dagelijks een druppel speeksel of cervixslijm op het objektglas gedroogd en door de gebruikster met een 100-voudige vergroting beoordeeld.

Er bestaat echter geen wetenschappelijke bewijs om te zeggen dat de hormonale veranderingen van de cyclus in speeksel en cervixslijm kunnen worden gebruikt om de vruchtbare periode exact af te bakenen. Deze toestellen kunnen noch als voorbehoedmiddel, noch bij kinderwens worden gebruikt.