NFP Vlaanderen

Publicaties

In deze rubriek vind je de verschillende publicaties die NFP-Vlaanderen aanbiedt.

Het werkboek dat gebruikt wordt tijdens de Sensiplan-consultaties en waarin je talrijke cyclusoefeningen vindt, waarmee je de methode stapsgewijze kunt leren. Dit werk is onontbeerlijk voor wie de methode écht onder de knie wil krijgen. Een goede begeleiding door een erkend NFP-consulent is echter vereist om Sensiplan betrouwbaar te kunnen toepassen. Daarom wordt het werkboek enkel samen met een Sensiplan-consultatie aangeboden.

Seksualiteit bespreekbaar maken

Op vraag van talrijke ouders en leerkrachten startte NFP-Vlaanderen een project om seksualiteit bij jongeren bespreekbaar te maken. Als moderne mensen eisen we immers wel het recht op correcte informatie, maar vaak stellen we vast dat relatievorming herleid wordt tot seks, dat voorlichting herleid wordt tot voorbehoedmiddelen, en verantwoordelijkheidszin tot verplicht pil- en condoomgebruik.
Als ouders en opvoeders, maar ook als jongeren wensen we eigenlijk veel meer dan dat. Ondanks de banalisering van seks zijn we vandaag diep in ons hart nog steeds op zoek naar de ware liefde. Stoer doen kan zich uiten in onverantwoord gedrag, maar eigenlijk wensen we gelukkig te worden. Kan dat nog in deze tijd van gebroken gezinssituaties, kinderprostitutie en akelige ziekten? En zo ja, hoe doe je dat dan?

Een uniek stripverhaal


Pierre Hernalsteen, coördinator van NFP-Vlaanderen, ging daarom op zoek naar degelijke informatie en een geschikt medium om die informatie door te geven. Hiervoor sprak hij stripauteur Cécile Schmitz aan, die een tijdlang voor het weekblad Robbedoes en voor Asterix-auteur Uderzo gewerkt heeft en ook de Damiaanstrip 'De man van Molokaï' op haar actief heeft. Anderhalf jaar zou het duren om samen 'Vicki - Een les in liefde' af te werken.'Vicki - Een les in liefde' vertelt hoe Vicki en haar klasgenoten en vrienden zich langzaam bewust worden van wat seksualiteit eigenlijk is en hoe dit in verband staat met hun eigen vruchtbaarheid en hun eigen liefdeleven. Doorheen tal van situaties ziet men de jonge mensen stilaan volwassen worden. 'Vicki - Een les in liefde' is een uniek stripverhaal, de eerste volwassen strip over seksualiteit die ook durft tot de kern van de zaak door te dringen.

Wetenschappelijk correct

De strip is voor een deel gegroeid uit de eigen ervaring van de auteurs, maar vooral uit gesprekken met individuele jongeren en vragen van jongeren tijdens talrijke voordrachten en sessies rond seksualiteit en relaties in scholen. Een proefversie werd in verschillende scholen en afdelingen gelezen en beoordeeld. Daarna werd het hele verhaal herwerkt en grondig gecontroleerd op zijn wetenschappelijke correctheid. De professoren Van Assche (Katholieke Universiteit Leuven), Baur (universiteit München) en Freundl (universiteit Düsseldorf) en andere vooraanstaande gynaecologen staan borg voor de juistheid van de verwerkte informatie.

Ook voor ouders

De strip is niet alleen voor jongeren bedoeld. Ook de ouders kunnen meegenieten van de avonturen van Vicki. Bovendien krijgen ze zo een unieke gelegenheid om eens rustig met hun kinderen door te praten over seksualiteit en liefde. Ook werd een begeleidingsbrochure voor ouders en leerkrachten uitgewerkt. Deze brochure biedt achtergrondinformatie bij de verschillende onderwerpen die in de strip behandeld worden. Ouders kunnen hiermee makkelijker in dialoog treden met hun opgroeiende kinderen en hun daardoor het nodige vertrouwen schenken dat de jongeren zo nodig hebben om tot volwassenheid te groeien.

Bestellen kan hier.