Wat is Sensiplan?

 

Sensiplan (voorheen NFP of "natural family planning" of "natuurlijke gezinsplanning") is een methode, waarbij je als vrouw bepaalde lichaamstekens waarneemt, die je helpen je vruchtbare en onvruchtbare dagen te bepalen.

Drie signalen zijn van doorslaggevende betekenis. De veranderingen van:

Als je die kan interpreteren, weet je wanneer een zwangerschap mogelijk is en wanneer niet.

Sensiplan is ook een relatiemethode. Je kunt met je partner overeen komen om al dan geen kind te verwekken.

Als je de regels volgt, is Sensiplan even betrouwbaar als de pil. In ieder geval heeft Sensiplan geen bijwerkingen.

Één keer in de cyclus vindt een eisprong plaats. De eicel kan niet eens een volledige dag bevrucht worden. De zaadcellen kunnen rond de eisprong wel enkele dagen in het vrouwelijk lichaam overleven.

Rond de eisprong veranderen de temperatuur, slijm en baarmoederhals heel duidelijk. Dit noteer je op een "cycluskaart" en interpreteer je volgens eenvoudige regels.

Temperatuur

Als je je temperatuur in de loop van een cyclus volgt, zie je twee temperatuurniveaus. Vóór de eisprong is de temperatuur iets lager. Rond de eisprong stijgt ze duidelijk. Zo stel je het begin van de onvruchtbare fase na de eisprong met zekerheid vast.

Cervixslijm

Enkele dagen na je bloeding neem je als je naar het toilet gaat, waarschijnlijk slijm waar. Eerst is dit dik‑taai, deels kleverig‑romig en vaak witachtig van kleur. Hoe dichter de eisprong nadert, hoe meer en hoe vloeibaarder het slijm wordt, bijna net als eiwit. Daardoor kunnen de zaadcellen enkele dagen in de baarmoeder overleven. Na de eisprong wordt het cervixslijm weer dik en sluit als een prop de baarmoeder af.

Baarmoederhals

Ook de baarmoedermond of cervix verandert in de loop van je cyclus. Aan de ligging, stevigheid en opening ervan kun je weten waar je je in de cyclus bevindt. Je hoeft dat onderzoek niet te doen, maar het is wel handig in bijvoorbeeld de overgangsjaren of na de geboorte van een kind.

Dankzij de combinatie van de waarneming van symptomen (cervixslijm, baarmoedermond) en temperatuur en duidelijke en gemakkelijk te leren regels kun je de vruchtbare fase met zekerheid afgrenzen.

Als je een gezond alternatief zoekt, je lichaam wilt leren kennen en een man hebt die mee wil, is Sensiplan iets voor jullie.

Heb je ernstige relatieproblemen, wil je altijd gemeenschap kunnen hebben of mag een methode geen inspanning kosten, dan is Sensiplan minder geschikt.

Je kunt Sensiplan leren als jong meisje om je lichaam te leren kennen.
Je kunt van de pil of andere contraceptie op Sensiplan overschakelen.
Je hoeft geen regelmatige cyclus te hebben of een regelmatig leven te leiden.
Laat je wel begeleiden door een erkend NFP-consulent.

Als je man meedoet en je je aan de regels houdt, is Sensiplan even zeker als de pil.

Je kunt deze methode ook gebruiken als je net wél zwanger wilt worden. Dan verhoog je meteen ook je kans op zwangerschap, omdat je de meest vruchtbare dagen kent.

Hier vind je een tabel met de meest recente betrouwbaarheidscijfers voor Sensiplan bij geboortebeperking.

Net als je leert autorijden met een ervaren rij-instructeur, leer je Sensiplan met een ervaren NFP-consulent.Op vier avonden in de loop van drie cycli leer je Sensiplan:

  • eerst de zelfwaarneming
  • dan de regels om begin en einde van de vruchtbare periode te leren
  • tenslotte volgen de bijzondere levenssituaties en hoe je met de cyclusnoteringen een zwangerschap kunt herkennen.

Meestal ben je dan in staat om Sensiplan zonder verdere begeleiding zelfstandig en betrouwbaar te gebruiken.
Bestelbon.